Τηλ.: 23102 082 04 / Κιν.:6944 716 681ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Ο οδοντίατρος Στέφανος Τσιόνκης σας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή φροντίδα των δοντιών σας, με επίκεντρο τη πρόληψη και τη γενική υγεία των δοντιών σας και όχι μόνο τη θεραπεία τους. Ακολουθείστε τα παρακάτω απλά βήματα και επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας, ακόμα και αν δεν πονάτε. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες.​

  • Tο σωστό βούρτσισμα περιλαμβάνει καθαρισμό των δοντιών από υπολείμματα τροφών και αφαίρεση της οδοντικής πλάκας.

  • Ανάμεσα από τα δόντια συνίσταται η χρήση οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί.

  • Επίσης, μην παραλείπεται τον καθαρισμό των ούλων και της γλώσσας. 

  • Βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 4 λεπτά.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε.

  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες.
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια ό,που αυτο ενδείκνυται .


Δομή των δοντιών

Το ανθρώπινο δόντι χωρίζεται νοητά σε δυο τμήματα τη μύλη και τη ρίζα. Μύλη ονομάζουμε το ορατό τμήμα του δοντιού στο στόμα, ενώ ρίζα ονομάζουμε το τμήμα του δοντιού που συγκρατεί το δόντι στη θέση του και βρίσκεται μέσα στο οστό.Στο ανθρώπινο δόντι συναντάμε την αδαμαντίνη την οδοντίνη την οστεΐνη και τον πολφό.

Η αδαμαντίνη είναι διαφανής με μεγάλη σκληρότητα και είναι αυτή που ουσιαστικά προστατεύει το δόντι κατά τη μάσηση. Η πιο σκληρή ουσία του ανθρώπινου σώματος είναι η αδαμαντίνη , που βρείσκεται στην μύλη του δοντιού . Την οδοντίνη τη βρίσκουμε τόσο στη μύλη όσο και στη ρίζα του ανθρώπινου δοντιού.

Το χρώμα της είναι κίτρινο και είναι πιο μαλακή από την αδαμαντίνη και περιέχει ορισμένες από της νευρικές ίνες του πολφού. Η οστεΐνη είναι αυτή που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ρίζας του δοντιού και βοηθά ουσιαστικά στη σύνδεση του δοντιού με το οστό της γνάθου. Ο πολφός περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού και βρίσκεται στο κέντρο του.

Ακεραιότητα δοντιών

Μια από τις σημαντικότερες και πιο συχνές ασθένειες τον δοντιών είναι η τερηδόνα. Είναι μια ασθένεια καταστροφική για τα δόντια μας που η δράση της οφείλεται στα σάκχαρα της διατροφής μας και στα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας και τα χρησιμοποιούν. Με τον τρόπο αυτό παράγονται οξέα που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ιόντων ασβεστίου από την αδαμαντίνη και την καταστροφή της.

Κακοσμία

Η ύπαρξη μικροβίων στο στόμα είναι φυσιολογική, τα περισσότερα από αυτά είναι αναερόβια και χρησιμεύουν στο να διασπούν τις πρωτεΐνες από τα υπολείμματα των τροφών. Τα αέρια όμως που απελευθερώνονται από αυτή την ένωση είναι δύσοσμα . Τη δράση αυτών των μικροβίων ευνοεί η μειωμένη ροή σάλιου ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Κύρια πηγή στην κακοσμία του στόματος είναι η στοματική κοιλότητα, ενώ πιο σπάνια μπορεί να είναι ο ρινοφάρυγγας ή το γαστρεντερικό.

Οι συχνότερες αίτιες της κακοσμίας είναι: 

• Η πλημμελής στοματική υγιεινή 
• Οι διάφορες παθήσεις τον ούλων (ουλίτιδα περιοδοντίτιδα )
• Τα δόντια με τερηδόνα ή εργασίες αποκατάστασης δοντιών 
• Σπάνια η κακοσμία μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα υγείας


Σε μας μένει ο καθαρισμός των δοντιών από υπολείμματα τροφών και η αφαίρεση της οδοντικής πλάκας με σωστό βούρτσισμα…


Ο άνθρωπος σε δυο φάσης της ζωή του αναπτύσσει τα δόντια του. Η πρώτη φάση ξεκινά από 6 μηνών της ζωής του και διαρκεί περίπου, ως τον 24 μήνα. Στη φάση αυτή έχουμε τα νεογιλά (παιδικά) δόντια που είναι συνολικά 20 (10 σε κάθε γνάθο). Τα δόντια αυτά διατηρούνται ως το 6-7 χρόνο της ζωής του ανθρώπου και στη συνέχεια αρχίζει η απόπτωσή τους και η αντικατάστασή τους από τα μόνιμα. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνετε στα  18 χρόνια της ζωής του ανθρώπου όπου έχουμε και την εμφάνιση τον τρίτον  γομφίων (φρονιμίτες). Ο συνολικός αριθμός δοντιών ενός ενήλικα ανθρώπου είναι 32, με 16 σε κάθε γνάθο.